ZIZ Magazine
Image default
Aanbiedingen

Afvallen en sporten: zo doe je dat samen

In dit artikel lees je meer over afvallen en hoe je dat aanpakt in combinatie met sporten.

Sporten tijdens crashdieet

Een crashdieet is een dieet waarbij je in enkele dagen veel gewicht verliest door zo min mogelijk te eten. Sommige mensen kunnen niet sporten, omdat ze de motivatie niet hebben, het niet leuk vinden of niet kunnen. Diëten is dan een goede optie als je wilt afvallen. Toch blijft het het beste als je naast het diëten gaat sporten, de vraag is nu kan je sporten tijdens het crashdieet?

Sporten tijdens crashdieet

Sporten tijdens een crashdieet, we raden het niet aan, sommige mensen doen het toch en soms gaat dat ook goed, maar veel vaker gaat sporten tijdens een crashdieet niet goed. Om te sporten heb je energie nodig en daarnaast heeft je lichaam belangrijke stoffen nodig om goed te kunnen herstellen van het sporten. Stel dat je gaat hardlopen en je volgt een crashdieet, ten eerste zul je niet ver en lang kunnen hardlopen maar ondanks dat zul je dagenlang spierpijn kunnen hebben omdat je lichaam simpelweg niet kan herstellen. Wij vinden daarom dat sporten tijdens een crashdieet niet is aangeraden. Als je toch gaat sporten tijdens een crashdieet dan kunnen de volgende effecten zich voor doen: misselijk, licht in het hoofd, (ernstige) hoofdpijn, flauwvallen, zeer snel moe, overgeven en ga zo door. De nadelen van sporten tijdens een crashdieet zijn groter dan de voordelen van sporten tijdens een crashdieet. Het voordeel, meer vet verbranden wordt teniet gedaan als je gaat sporten maar dit niet lang kan volhouden. Je kan dan beter elke dag een periode gaan wandelen, iets wat we vinden dat nog wel moet kunnen tijdens een crashdieet. Intensief sporten tijdens een crashdieet is not-done!

Tip: Volg je toch een crashdieet, gebruik dan extra vitaminepillen, sportvoeding en drink veel water om zo het crashdieet zo goed mogelijk door te komen.

Spierpijn na hardlopen

Spierpijn na hardlopen is niet prettig maar het is wel een heel goed teken. Spierpijn na hardlopen betekent namelijk dat je lichaam aan het herstellen is van het hardlopen en dat betekent weer dat je intensief hebt gesport en dus calorieën en vet aan het verbranden bent. Spierpijn na hardlopen is op die manier dus juist gewenst. Om elke keer weer spierpijn te krijgen na het hardlopen moet je het lichaam steeds iets verder pushen tijdens het hardlopen. Hoe kom je sneller van spierpijn af en hoe herstel je het beste van je spierpijn na het hardlopen?

Spierpijn

Spierpijn is dus goed en betekent dat je lichaam aan het herstellen is. Spierpijn na hardlopen betekent echter ook een vervelend gevoel op de plek of plekken waar de spierpijn zich bevindt en hier wil je zo snel mogelijk van af komen, want we kennen het gevoel allemaal en dat is op zijn minst onprettig. Kan je het proces van herstellen versnellen zodat je spierpijn na hardlopen sneller verdwijnt? Het antwoord is ja, ja dit is zeker mogelijk. Ten eerste is het aangeraden om een cooling-down te gebruiken. Een periode na je hardloop sessie waarin je kort uitloopt of uit jogt om afvalstoffen sneller te laten afvoeren door je lichaam. Doe je dit, dan heb je gegarandeerd minder spierpijn na het hardlopen. Dat een cooling-down echt werkt om herstel te bevorderen en dus spierpijn te verminderen en ook de kans op blessures flink vermindert is namelijk wetenschappelijk bewezen. Meer weten over het doen van een cooling-down? Welke andere mogelijkheden zijn er nog meer om spierpijn na hardlopen tegen te gaan? Een goed antwoord hierop is sportvoeding.

Sportvoeding

Sportvoeding komt er in vele soorten, maten, smaken en vormen. Voor hardlopen zijn er enkele sportvoeding artikelen op de markt die het herstel van spierpijn versnellen of in zijn totaliteit spierpijn kunnen voorkomen. Over het algemeen bevat sportvoeding bouwstoffen voor je spieren, bouwstoffen die nodig zijn voor het herstel. Een goed voorbeeld is eiwitten, eiwitten of ook wel eiwit-shakes genoemd bevatten speciale eiwitten die je lichaam snel op neemt, in de volksmond dus ook wel snelle eiwitten genoemd. Na je training kan je een eiwit-shake gebruiken om je lichaam de nodige bouwstoffen te geven die het nodig heeft voor een snel herstel. Dit is voordelig want als je de volgende dag geen spierpijn hebt is het mogelijk om ook dan weer te gaan hardlopen, waar je anders beter een dag rust zou kunnen nemen om volledig te herstellen van het hardlopen of sporten. Je bent ook sneller van het vervelende spierpijn gevoel af als je sportvoeding gebruikt.

Spierpijn na hardlopen is dus goed te verminderen. Meer weten over sportvoeding voor hardlopers?

Hoe kan ik afvallen?

De vraag; ‘Hoe kan ik afvallen?’ zal niet een vraag zijn die veel mensen niet zelf kunnen beantwoorden. Eigenlijk weet iedereen wel dat je kan afvallen door (1) te sporten en (2) een goed eetpatroon te hebben, waar de balans van deze twee punten een kritieke factor is om succes te hebben bij het afvallen. Om je toch een beeld te geven wat het proces van afvallen is zullen we het proces van afvallen in dit artikel doorlopen.

Hoe kan ik afvallen? Voeding!

De ene persoon begint met sporten, de ander begint bij voeding, de ander combineert beide als ze gaan beginnen met afvallen. Wat is de beste volgorde? In principe raden we aan om of te beginnen met het deel voeding of een combinatie van sporten-voeding. Beginnen met sporten is lastig als je niet de juiste stoffen in je lichaam hebt om het sporten vol te kunnen houden. Voeding is dus het begin van afvallen Voor uitgebreide uitleg over voeding en afvallen raden we je aan op onze voeding en afvallen pagina te kijken. Kort gezegd komt goede voeding neer op, gezonde porties eten, veel kleine porties eten, gebruik maken van sportvoeding en het vasthouden van dit patroon. Nu je begrijpt waar je moet beginnen kan je hiermee aan de slag. Klaar met een gezond voedingspatroon en wil je beginnen met sporten?

Hoe kan ik afvallen? Sporten!

Nu je het gedeelte voeding begrijpt kijken we naar het sporten. Belangrijk is om eerst een sport uit te kiezen. Belangrijke aspecten zijn hierbij, (1) ligt de nadruk bij deze sport op uithoudingsvermogen, (2) is de sport meerdere keren per week uitvoerbaar, (3) is het een leuke sport, (4) is de sport betaalbaar, (5) kan je het volhouden om met deze sport maanden lang je conditie op te bouwen en af te vallen? We laten én aspect even links liggen, dit is namelijk dat je ook meerdere sporten zou kunnen kiezen. Enkele voorbeelden van goede sporten zijn; zwemmen, hardlopen, voetbal, handbal en ook wandelen kan gezien worden als een goede sport mits je de tijd hebt om grote afstanden af te leggen.